Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az igazi karácsonyi ajándék
  2024-03-18 07:12:41, hétfő
 
  Az igazi karácsonyi ajándék

Lekció: 2Kor 9:6-15
Textus: 2Kor 9:15

Kedves testvérek, kijózanító világban élünk, egy olyan világban, amelyet eláraszt a háború és a terrorizmus; egy olyan világban, amelyben ártatlan embereket robbantanak fel fanatikus emberek, akiknek hozzáférése van félelmetes pusztító fegyverekhez. Kultúránk és társadalmunk kilátásai, ha erre a világra tekintünk, borúsak.
Elárasztanak a drogok és az alkohol; társadalmunk tele van érzékiséggel, anyagiassággal és erőszakkal. Az emberek mindenütt a jogaikról beszélnek. A szerencsejáték, a pornográfia, az abortusz, az analfabetizmus, az adósság, a lopás és a válás hatásai áthatják kultúránkat. Milyen jövőnk van? Mit mondhatunk? Milyen üzenetet közvetíthetünk?
A válasz a felolvasott igeversünkben van. Van egy üzenetünk, egy dicsőséges üzenet; a jó hír üzenete a kijózanító valóság közepette; a hála, a csodálat és a szeretet üzenete, amely egy öngyűlölő, önpusztító világ közepette bontakozik ki.
Ez a mi áldott Istenünk dicsőséges evangéliumának üzenete, amely egyetlen dicsőséges személyben, az adventi Immánuelben van elhelyezve és tömörítve.
Ezen a reggelen arról szeretnék elmélkedni veletek, hogy kötelességünk egyszerűen megköszönni Istennek ezt a kimondhatatlan ajándékot. Erről szól a 2Korinthus 9:15: "Hála Istennek kimondhatatlan ajándékáért". Az igehirdetés témája az igazi karácsonyi ajándék, és ezt szeretném veletek együtt három gondolatban megvizsgálni. Először is, ez egy isteni ajándék, másodszor, ez egy kimondhatatlan ajándék, harmadszor pedig ez egy kapott ajándék. Az igazi karácsonyi ajándék: isteni, kimondhatatlan és kapott.
Egy költő egyszer azt írta:
"Krisztus uralkodik, ti szentek, szóljon az ének,
Istenetek a király, Atyátok uralkodik,
És ő az Atya oldalán van,
A szeretet embere, a megfeszített."
Ez csak azért lehetséges, mert Isten megtestesült Jézus Krisztusban, és Isten adja Fiát ajándékul, adja a Királyt aki az egész világot a kezében tartja, adja a Királyt a bűnösökért, a szegény, rászoruló bűnösökért, érted és értem. Barátom, ha ezt akár csak egy pillanatra is felfognánk, szívünk kimondhatatlan örömmel örvendezne. Csüggedésmentes zóna lenne az életünkben, ha megértenénk, mit jelent az, hogy Jézus Krisztus eljött, szenvedett, meghalt és feltámadt, és mindig közbenjár értünk az Atya jobbjánál pillanatról pillanatra, ha igaz hívők vagyunk. Micsoda ajándék. Micsoda nagylelkűség van Isten szívében, hogy egyszülött Fiát adta.
Ez az a pont, ahol Pál a 2. Korinthusbeliekhez írt levél 8-9 fejezetein végighaladva elérkezik a csúcsra. Már két fejezet óta beszél a korinthusiak nagylelkűségéről és arról az isteni áldásról, amely azokon nyugszik, akik nagylelkűen adakoznak. Pál csodálatos dolgokat mond itt a keresztény adakozásról és azokról, akik nagylelkűen adakoznak. Ez csodálatos. A 7. és 8. versben azt mondja, hogy mindenki szívből tegye. Isten szereti a jókedvű adakozót, és Isten képes arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, amikor minden jó cselekedetben bővelkedtek, amikor jótékonyan, szabadon és örömmel adakoztok. Csodálatos dolog adni. Áldottabb adni, mint kapni.
De ahogy Pál mindig teszi, miközben emberi szinten beszél a dolgokról, az elméje mindig Jézus Krisztus felé száguld, és mindig veszi a jó dolgokat, amikről az emberek között vízszintes szinten beszél, és egy ponton felemeli Krisztushoz, és ezt teszi a 2Korinthus 9. fejezetének záró versében is. Ő kifejti ezt a csodálatos nagylelkűséget, megdicséri a korintusiakat a nagylelkűségükért, de aztán hirtelen a szíve megdobban, és mintha nem tudná megállítani a tollát, és azt mondja: "Hála legyen Istennek kimondhatatlan ajándékáért." Ő a legkiválóbb nagylelkű. Egyszülött Fiát adta. Ez egy isteni ajándék; egy szent, isteni ajándék. Gondoljatok csak bele.
Hagyjátok, hogy egy pillanatra beleivódjon a lelketekbe: Jézus Krisztus Isten ajándéka a bűnösök számára. Ez az evangélium témája; ez a váratlan ajándék; ez a dicsőséges ajándék; ez a mindenre elégséges ajándék; ez az az ajándék, amely arra késztette Pált, hogy azt mondja: "Krisztus szeretett engem, és önmagát adta értem. A bűn zsoldja a halál, de Isten ajándéka az örök élet a mi Urunk Jézus Krisztus által".
Ez az évnek az a szakasza, amikor az emberek az ajándékokra gondolnak, és elmennek ajándékokat venni, és néha idegesek, amikor ezt teszik. Néha nem a helyes indítékból adnak. Kötelességtudatból adnak. De Isten nem kötelességtudatból ad. Az Ő ajándéka nem hamis ajándék, testvérek. Jézus Krisztus Isten valódi, őszinte ajándéka. Nincsenek hozzá feltételek kötve. Az ő eljöveteléhez nem kapcsolódik apró betűs rész. Ez az ajándék nem olyan, mint azok a borítékok, amelyeket otthonodba kapsz a postástól, amelyekben azt írják, hogy a tartalmuk nagyon fontos, és amikor kinyitod, azt mondják, hogy kiválasztott vagy, hogy egy csodálatos ajándékot kapj. De mielőtt a szíved gyorsabban verne és gazdagságról álmodoznál, felfedezed, hogy mindenféle apróbetűs rész és mindenféle feltétel van benne, és űrlapokat kell aláírnod, és versenyeken kell részt venned, és valami nyereményjátékban kell részt venned, és rájössz, hogy ez az úgynevezett ajándék valójában nem is ajándék. Nos, az Isten Fia nem ilyen. Nincs hozzá kötve semmilyen feltétel. Ő egy valódi, őszinte ajándék, és ingyen van felkínálva. Szabadon fel van ajánlva olyan embereknek, mint te és én, akiknek nincs természetes joguk rá, és ő adva van anélkül, hogy bármi is adva lenne érte cserébe; ez egy egyoldalú, feltétel nélküli ajándék.
Ez az ajándék nem olyan, mint az adó, amit elküldesz az adóhivatalnak. Azt mondod, hogy "Nos, ezt a kormánynak adom", de ez valójában nem ajándék, hanem arról van szó, hogy tudod, hogy börtönbe kell menned, ha nem küldöd be az adód. Kötelességtudatból teszed, vagy néha azért adsz az embereknek, mert megérdemlik. Talán munkaadó vagy, és adsz az alkalmazottaidnak; bankon keresztül átutalod a pénzt nekik. Megérdemelték. Órabérre dolgoznak, és te kifizeted őket, ők pedig amikor megkapják a pénzt, nem azt mondják: "Ó, micsoda ajándék! Köszönöm az ajándékot!" Hálásak a munkahelyért, de azt mondják: "Megdolgoztunk ezért a pénzért. Ez a pénz nem ajándék." De látjátok, a lényeg, amit Pál itt mond: "Hála Istennek az ő kimondhatatlan ajándékáért", az az, hogy ez egy ajándék, és ez egy igazi ajándék. Ez egy valódi ajándék. Ez egy örökkévaló ajándék. Olyan ajándék, amelyet soha nem lehet visszavenni.
Néha az emberek adnak egy bizonyos pénzösszeget ajándékként úgy hogy cserében nem várnak érte semmiféle ellenszolgáltatást, egy bizonyos intézménynek, vagy szervezetnek vagy személynek, hogy ezáltal támogassák. Ez egy valódi ajándék.
Nos, Pál azt mondja, hogy Isten csodálatos ajándékot adott nekünk; egy óriási értékű ajándékot; egy ajándékot, amely teljes teljességében Isten igéjében van kijelentve; egy ajándékot, amely ingyen van felajánlva; egy ajándékot, amely Isten részéről minden kötelezettség nélkül érkezik hozzánk. Egy ajándék, amire nincs jogosultságunk, kivéve, nos, a saját pusztulásunk az egyetlen jogosultságunk, és Isten felajánlja ezt az ajándékot, hogy megszabadítson minket ettől a pusztulástól. Isten soha nem azért ajánlotta fel az ajándékát, hogy egy nap majd kapjon valamit cserébe. Ez nem egy kölcsön. Ez nem egy alacsony kamattal járó ajándék. Ez teljesen ingyen van. Nincsenek rejtett kötelezettségek. Isten kinyújtja a kezét, és azt mondja: "Itt van az én Fiam. Bűnös, neked adom őt, ingyen". Ez egy isteni ajándék.
Isten tehát, akinek egyáltalán nem kötelessége Megváltót biztosítani, miután a bukott angyalok számára nem biztosított, ajándékot ad, kimondhatatlan ajándékot a bukott emberek fiai és leányai számára és szeretetét sok milliónyi emberre helyezi, és elhatározza, hogy megmenti őket, és megadja nekik ezt a dicsőséges ajándékot, és ők csak annyit tudnak tenni, hogy visszadadogják: "Hála Istennek". Eltudod ezt ma reggel dadogni? "Hála Istennek kimondhatatlan ajándékáért" számomra.
Nos, ez egy isteni ajándék, mondja Pál, de másodszor azt mondja, hogy ez egy kimondhatatlan ajándék. Ez egy kimondhatatlan ajándék. Az eredeti szó itt egy nagyon érdekes szó, anekdiegetos; azt jelenti, hogy nem lehet teljes egészében kifejezni. Ez meghaladja az emberi nyelvet. Leírhatatlan. Túl van az emberi szókincsünk határain. "Hála Istennek kimondhatatlan ajándékáért".
Ez az ajándék olyan nagy, hogy a legtöbb, amit ebben az életben tehetünk, olyan, mintha a lábujjainkat egy óceán szélébe mártanánk, és van egy egész óceán, amelyben úszhatunk Isten Jézus Krisztusban megnyilvánuló szeretetének és ajándékának végtelenségében, és egy kicsit dadogunk a mi törött nyelvünkön, de ez túl van rajtunk, értitek. Anekdiegetos, túl a megértésünkön, túl a szókincsünkön, túl a felfogóképességünkön. Annyi minden van még, amit meg kell ismernünk; annyi minden van még, amiben úszhatunk; annyi minden van még, amit felfedezhetünk. "Hála Istennek kimondhatatlan ajándékáért."
Mégis arra vagyunk elhívva, hogy dadogjunk róla, arról a kevésről, amit tudunk. A keveset, amit tudunk. És mit dadoghatunk róla? Nos, hadd mondjak néhány dolgot. Először is, ez az ajándék kimondhatatlan, leírhatatlan, azért, amit ez a szeretet tett. A János 3:16, tudjátok, a Biblia legismertebb verse. Nem azt mondja, hogy milyen izgalmas, hogy Isten szerette a világot. Nem azt mondja, hogy Isten szenvedélyesen vagy nagyon vagy mérhetetlenül vagy kimondhatatlanul szerette a világot. Nem ad semmiféle jelzőt és melléknevet erre a szeretetre. Ez a Biblia legnagyszerűbb verse, mert azt írja le, amit Isten ad. "Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta". Milyen csodálatos dolog. Egy anya annyira szereti a meg nem született fiát, hogy visszautasítja a saját rákos megbetegedése miatti kemoterápiát, hogy a gyermeknek ne essen baja semmilyen módon. Vállalja a halált, hogy életet adhasson a fiának. A szeretet készteti őt erre a cselekedetre. De itt nem erről van szó. Van itt valami, ami ezen túlmutat. "Úgy szerette Isten a világot", a bűnt szerető világot, az Istent gyűlölő világot, "hogy egyszülött Fiát adta". Ez a szeretet leírhatatlan.
Másodszor, ez a szeretet kimondhatatlan, leírhatatlan, az Atya Isten saját Fia iránt érzett szeretete miatt. Az Atya úgy szerette a Fiút, ahogy még soha senki nem szeretett senkit, és ez a szeretet mérhetetlen. Ez a szeretet Isten kebelében volt. Isten szereti Istent mint személy a személyt a Szentháromságon belül olyan szeretettel, amely meghaladja az emberi nyelvezetet. És ez az Isten, aki az örökkévalóságtól fogva örömmel szereti kebelének Fiát, ez az Isten adja Fiát az olyan lázadókért és bűnösökért, mint te és én. Ha ez az Isten képes arra, hogy még az ellenségeit is szeresse és megáldja őket számtalan jótéteménnyel minden nap, akkor milyen lehet az ő szeretete az ő egyszülött Fia iránt? És mégis aláveti ezt a Fiút a keresztnek, a szögeknek, az ostornak, a mezítelenségnek és a szégyennek, a gúnynak, a sötétségnek, az átoknak és a sírnak! Valaki ezt így fogalmazta meg: olyan, mintha Isten egy hatalmas lángcsóvát irányítana a Fiára, és óráról órára rajta tartaná, összeolvasztva őt a mi bűneinkkel és a mi bűneinket vele, és a Fiú mindannyiunk iránti szeretetből önként elviselte ezt, hogy mi megmeneküljünk a pokol lángjaitól, és megismerjük a vele való örök közösséget.
Harmadszor, Isten szeretete kimondhatatlan, leírhatatlan a személy miatt, akit ad, az Úr Jézus Krisztus miatt. Tudjátok, amikor Dávid ki akart békülni a gibeonitákkal, azt mondta: "Kérjetek tőlem, amit akartok". És a gibeoniták azt mondták, hogy Saul hét rokonát akarják megölni, és azt olvassuk, hogy Dávid hetet adott nekik, de azt is mondja az Ige, hogy ő megkímélte Mefibósetet. Jonatánért, szerette őt. Jonatánért. A vele kötött szövetségért. És Isten szövetséget kötött a fiával, de Isten nem kímélte meg a saját fiát. Isten odaadta őt, értitek. Ha Isten tízezer angyalt adott volna, azt mondanánk: "Hű, micsoda ajándék! Ez csodálatos. Tízezer angyalt adott, hogy megmentsen téged". De Isten nem adott 10 000 angyalt, Isten ennél többet adott. Ő a teremthetetlent adta. Senki sem teremtette Istent. Ő a nem teremtett, a kezdet nélküli, kezdet és vég nélküli, olyan örökkévaló, mint maga Isten. Isten adta az örökkévaló Istenembert, az emberré lett Istent. Ő adta az örök Istent, úgymond. Ő önmagát adta. Micsoda ajándék.
Amikor Isten Krisztust adta nekünk, akkor önmagát és mindent, amivel rendelkezik, nekünk adta. Többet adott nekünk, a világoknál és a tejútrendszereknél. Mindezek a dolgok ugyanis csak teremtett dolgok, de ő a Teremtő. Ő a Teremtőt adta. Fel tudjátok ezt fogni? "Hála Istennek kimondhatatlan ajándékáért".
Negyedszer, ez az ajándék azért olyan kimondhatatlan, mivel Istennek nagyon mélyre kellett leereszkednie, hogy megadja. A világegyetem trónjáról, le, le, le, hogy egy magzat legyen az anyaméhben, majd megszülessen mint egy szegény szűz lány újszülöttje, pólyába tekerve, betlehemi jászolba fektetve. Az örökkévaló egy asszony térdén van ringatva. Urunk édesanyja gondozza őt. Ő dajkálja. Szolgálja őt. Minden dolgok Teremtője segít annak, akit apának nevez, asztalokat készíteni a názáreti asztalosműhelyben. Az, akiben a bölcsesség és a tudás minden kincse el van rejtve, a templomban doktorok között ül és hallgatja, amit mondanak. Annak, akié a világegyetem, nincs hová lehajtania a fejét. A felhők, az eső és a tengerek Teremtője egy megvetett samaritánus asszonytól kért egy pohár vizet. Ti értitek ezt? Ez kimondhatatlan. "Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, jóakarat az emberek iránt". Ez a kegyelem üzenete. Ez a szeretet üzenete. Ez a helyettesítő szeretet üzenete. A menny öröme lejött a földre, hogy fájdalmak emberévé és a bánat ismerősévé váljon. Ez kimondhatatlan ajándék.
Amiatt is kimondhatatlan, amitől megment minket. Megment minket a szörnyű bűntől. A bukott angyalok a sötétség feketeségében vannak megkötözve, mondja Júdás, örök láncokkal megkötözve várják az örökkévaló nyomorúságot, és mi, bűnösök, meg vagyunk szabadítva és meg vagyunk mentve, meg vagyunk váltva. És minden bűnünk el van törölve és a háta mögé vetve az örök feledés tengerébe! Ó, micsoda kimondhatatlan ajándék.
Használod ezt az ajándékot? Minden nap igyekszel használni? Sietve rohansz hozzá? Hamar bízol benne? Volt egy istenfélő ember, az 1640-es években írt egy csodálatos könyvet. A könyv címe: "Hogyan használjuk gyorsan Krisztust minden helyzetben?". Ez az ajándék arra való, hogy használjuk. Mit gondolsz, amikor ajándékot adsz valakinek, és az illető azt mondja: "Köszönöm szépen. Ez egy nagyon különleges ajándék. Jobb, ha beteszem a szekrénybe, és nem használom. Túl különleges." Erre te azt mondod: "Nem, nem, nem, azért adtam neked ezt az ajándékot, hogy használd". Isten kimondhatatlan ajándékot ad nekünk, barátom, hogy használjuk. Azt akarja, hogy imádkozzunk a Fiához; hogy gondoljunk a Fiára; hogy elmélkedjünk a Fiáról; hogy dicsérjük a Fiát; hogy a Fiában találjuk meg az életünket. Azt akarja, hogy élvezzük őt, hogy örvendjünk neki, hogy gyönyörködjünk benne.
Néha hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni. A Westminsteri Nagy Káté első kérdése így hangzik: "Mi az ember végső és legfőbb célja?". ,,Hogy dicsőítse Istent és teljesen benne gyönyörködjön örökké". Isten örül, amikor a bűnösök örülnek az ő ajándékának. És nem így van ez, amikor adtok valamit valakinek, ti asszonytestvéreim, amikor csodálatos ételt készítetek, és meghívtok néhány személyt, és ők élvezik az ételt, örülnek neki és megdicsérnek titeket. Azt mondják: "Ez nagyon finom volt. Jól esett." Nem éreztek ilyenkor elégedettséget? Sőt, arra kéritek őket, hogy az egész ételt egyék meg. Azt mondjátok: "Nem akarok látni semmi maradékot. Mindent foggyasszatok el. Jó étvágyat!" Egy lelkész, amikor prédikál, nagyjából ugyanezt a gondolkodást képviseli. Azt akarja, hogy az emberek befogadják az igét. Lelkészként azt akarod, hogy élvezzék azt, hogy örüljenek neki. Azt akarod, hogy lakmározzanak belőle. Azt hiszem, az egyik legjobb megjegyzés, amit egy lelkész hallhat egy prédikáció után, ha valaki azt mondja: "Nos, ez egy ünnepi lakoma volt a lelkemnek. Lényem legmélyén élveztem. Örültem neki. Az ige tett velem valamit." Isten arra vágyik, hogy a bűnösök élvezzék az Ő Fiát, hogy örüljenek Neki, hogy gyönyörködjenek Benne, messze, messze, messze túl azon, amire egy nő vágyik, amikor elkészül az étele, vagy egy lelkész, amikor prédikációt tart. Isten szíve repes az örömtől, amikor a bűnösök élvezik ezt az ajándékot, amikor örvendenek neki. Ó, barátom, élvezed az élő Istent? Élsz-e az Ő Fiával? Használod-e az Ő Fiát? Örülsz-e Neki? Gyönyörködsz-e Benne, ebbe az ajándékba?
És ötödször, ez az ajándék leírhatatlan, kimondhatatlan, mindazok az előnyök, lelki hasznok miatt, amelyeket Isten népének életébe hoz; sokféleképpen élvezhető ez az ajándék.
Henry Philip majdnem 280 prédikációt tartott az Úr Jézus Krisztus 280 nevéről. Majdnem minden név egy prédikáció. Minden név egy új fogás, amin elmélkedhetünk, amit élvezhetünk. Vagy gondoljatok a megaláztatás és a felmagasztalás állapotaira. Nos, ez bizonyára egy nagy fogás, nem igaz?
Szenvedései. Milyen sokszor prédikáltunk erről, és ezzel csak elkezdtük ezt a témát. Az Ő halála, nagypéntek. A pokolra való alászállása. Egy másik prédikáció. A temetése. A feltámadása. Ó, hány prédikációt lehetne erről tartani? Valaki 17 prédikációt tartott Krisztus feltámadásáról, és csak a felszínt karcolta. A mennybemeneteléről egész könyvek szólnak. Prédikációkkal teli könyvek. És aztán az Isten jobbján való ülése. Az ő eljövetele. Az ítélet napja. Nincs vége, ugye?
Mi a helyzet a tisztségeivel? Vegyük őt prófétaként. Vagy papként. Vagy királyként. E három tisztség bármelyikéről sok vaskos könyvet írtak már. Lelkészek 20, 30 prédikációt is tartottak egy-egy tisztségéről. Mind különböző ételek, fogások. Jézus teljessége a bűnösök számára.
Az egyik étel, amit nem szolgálnak fel túl gyakran, pedig fel kellene, hogy szolgálják, az az ő közbenjárása. Milyen gazdag dolog ez. Egy ízletes falat. Ő minden pillanatban közbenjár értem az Atya jobbjánál. Soha egy pillanatra sem hagy magamra semmilyen szükségben. Egyetlen szükség sem túl nagy vagy túl kicsi ahhoz, hogy magamra hagyjon. Ez az özvegyek megerősítésére szolgál. Ez a szenvedők megerősítésére szolgál. Ez a rákosok megerősítésére szolgál. Ő közbenjár értem pillanatról pillanatra. Ó, micsoda sokféleség van az Úr Jézus Krisztusban. És az egészben az a csodálatos, hogy egyiket sem érdemlem meg. Nem érdemlem meg egyiket sem.
Ha adnék a fiamnak 10 lejt, hogy menjen be, mondjuk egy benzinkútnál vagyunk, hogy menjen be, vegyen egy csokit, és amikor kijön, nála a csoki, és megköszöni. Ez egy ajándék, nem igaz? De mi lenne, ha adnék neki ezer lejt, és azt mondanám: "Itt van ezer lej. Menj be, és vegyél magadnak egy csokit, a többit pedig megtarthatod." "Apa", mondaná, "Most komolyan beszélsz? Nem hiszem el, hogy ezt csinálod. Ez annyira nagylelkű tőled. Semmit sem tettem, amivel megérdemeltem volna." "Tudom, fiam, ezért adom neked, mert semmit sem tettél, hogy megérdemeld". Ezt teszi Isten. Nem csak ezer lejt ad. Nem csak egy milliót. Nem csak tízmilliót, hanem egy felbecsülhetetlen értékű ajándékot ad ingyen. Nem csak hogy nem érdemeltük meg, hanem valójában az ellenkezőjét érdemeltük, tudjátok. Mi nem érdemeltük meg. Mi vétkeztünk ellene. Éretté tettük magunkat a pokolra, de ehelyett a mennyet és a Fiát adja nekünk. "Hála Istennek kimondhatatlan ajándékáért."
Nos, látjátok, barátaim, az Úr Jézus Krisztus kimondhatatlanságának nincs vége. Ő egy isteni ajándék. Ő egy kimondhatatlan ajándék. Ó, mi lesz egy nap a mennyben? Legyen ez az utolsó gondolat ennél a pontnál. A mennyben egy napon örökké vele lenni. Micsoda ajándék. Soha nem veszíteni őt szem elől. Mindig a Bárány a középső trónon. Mindig szem előtt. Mindig tele gazdagsággal és nagylelkűséggel. Micsoda Isten Báránya ő.
Egy nagymama azt mondta: "Mindig várom, hogy láthassam az unokáimat. Mindig várom, hogy láthassam őket." Az unokák azt mondták: "Ó, mi is alig várjuk, hogy láthassuk a nagymamánkat. Alig várjuk, hogy láthassuk a mosolygós arcát. És akárhányszor jövünk, mindig megölel minket, mosolyog és megölel. Megcsókol minket. Szeretünk a nagymamához járni." Ez csak egy csepp a tengerben ahhoz képest, hogy Jézus házában lehetünk. Az Úr a mi lakóhelyünk minden nemzedékben. Hogy mindig lássuk őt; hogy soha ne lássunk homlokráncolást; hogy mindig érezzük szeretetét; hogy szeplőtelen lelkünk legyen; szeplőtelen testünk; tökéletes lelkek; tökéletes testek, amelyek egy tökéletes Megváltót imádnak a boldogság tökéletes birodalmában örökkön-örökké. Ez Isten kimondhatatlan ajándéka. "Hála Istennek kimondhatatlan ajándékáért".
Végül, ez egy kapott ajándék. Ezt az ajándékot el kell fogadni. Ez a harmadik gondolat. Minden ajándéknak van egy adója és egy fogadója. El kell fogadni. Meg kell kapni. A kérdésem tehát, amivel befejezem, nagyon egyszerű: Isten kegyelméből elfogadtátok-e a Fiát, az Ő ajándékát? És miután megkaptátok, hálásak vagytok-e neki érte? És élvezitek ezt az ajándékot? A Szentlélek kegyelme által kaphattátok meg. Ez teljesen ingyenes. Semmi sem ingyenesebb az egész világon. De el kell mondanom nektek, hogy nem tudjátok elfogadni, ha tele van a kezetek ezzel a világgal. Üres kéz kap ajándékot. Néha, amikor adsz valamit valakinek, azt mondja: "Most nem tudom elfogadni, tele van a kezem. Hadd tegyem le, és akkor majd el tudom fogadni". És látjátok, ez a tragédia, ennek az életnek a tragédiája, hogy oly sok embernek tele van a keze e világ ajándékaival, ahelyett, hogy a fenti világ ajándékát venné. Ezért van az, hogy Krisztus oly sok otthonban, oly sok szívben elveszett a karácsony alatt. Oly sok szegény gyermek várja a karácsonyt, az ajándékok gazdagsága miatt, amit kapni fog. A kezük tele lesz, de a szívük üres. Nekünk bűnösökként kell Isten elé járulnunk, és ki kell nyújtanunk üres koldus kezünket, hogy elfogadjuk Isten gondviselésének ajándékát.
Kell, hogy legyen fogadás, értitek, ez a lényeg, de ha nincs fogadás, az ajándék nem kerül átadásra. Ezért mondja János az evangéliuma elején, amikor erről a leírhatatlan ajándékról ír, és azt mondja: "Eljött az övéihez", zsidó atyjafiaihoz, "de ők nem fogadták be őt". Nem fogadták be őt. Megvetették őt. Elutasították őt. Azt mondták: "Nekünk nem királyunk van, hanem császárunk", és keresztre feszítették. Te mit csinálsz Jézussal? Amikor Isten felajánlja, elfordulsz tőle? Világi dolgokkal töltöd meg az életed vagy törvényes földi dolgokkal? Nincs hely Jézus számára. Ó, micsoda tragédia ez! Az egyetlen dolog, ami kielégíthet benneteket, és nincs helyetek számára? Nincs hely neki?
Nekünk lelkészeknek is szükségünk van arra, hogy befogadjuk őt, ne csak beszéljünk róla, hanem befogadjuk őt, élvezzük őt. Isten eme ajándékában találjuk meg az örömünket.
Látjátok, ez az oka annak, hogy az emberek mindenféle más dolgot hajszolnak: világi dolgokat; istentelen dolgokat; külsőleg néha jó dolgokat. Ezért helyezik a szívüket ennek az életnek olyan területeire, amelyek talán törvényesek, talán törvénytelenek, de mindent beleadnak. Valamibe bele kell fektetniük az energiájukat. Valamiben meg kell találniuk az örömüket. De csak akkor, amikor Jézus Krisztust élvezzük, mint legfőbb élvezetünket, és elfogadjuk Isten ajándékát a szegény, szűkölködő bűnösök számára, és benne találjuk meg mindenünket, csak akkor kerül a helyére az életünk többi része, és minden megkapja a maga megfelelő szintű élvezetét. Kálvin azt mondaná, hogy az élvezetet mértékkel, emlékezve arra, hogy bűnösök vagyunk. "Keressétek először", kedves testvérek, "keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és minden más megadatik nektek".
De, ó, milyen tragikus, amikor teli kézzel és üres szívvel azt mondjuk: "Uram, nem akarom a te Fiadat. Nincs szükségem a te Fiadra." Ezt mondjuk minden alkalommal, amikor elutasítjuk a felkínált evangéliumot. "Nem akarom ezt az ajándékot. Talán majd egyszer". Természetünknél fogva jó Felixek vagyunk, nem igaz? "Egy nap, egy alkalmas időben, amikor majd eljön." Áldott vagy, amikor nem tudsz meglenni e nélkül az ajándék nélkül, és üres a kezed, és látod az ürességet és kiáltanod kell: "Add nekem Jézust különben meghalok!" Életünk legszebb pillanatai azok a pillanatok, amikor tudatosan elfogadjuk Isten ajándékát, és élvezzük Fiát, és benne találjuk meg egész üdvösségünket. Nincs ehhez fogható gyönyörűség, édesség. Akkor mit teszünk? Nos, akkor nem kell dolgoznunk a hálaadáson, ugye? Egyszerűen csak feltör belőlünk: "Hála Istennek kimondhatatlan ajándékáért". Úgy tör elő a szívünkből, ahogy Pál tollából is hirtelen, a 15. versben.
Néhányan közületek, néhányan nem biztosak benne, hogy megkapták-e ezt az ajándékot vagy sem. Néha azt hiszitek, hogy megkaptátok, máskor meg attól tartotok, hogy nem. Barátom, ne nyugodj meg ebben az állapotban bizonyosság nélkül. Törekedjetek arra, hogy elhivatásotokat és kiválasztásotokat bizonyossá tegyétek. Tudod, ha haldokolnál, és lenne valami csodaszer, amit az orvos felajánlana neked, nem akarnád tudni, hogy hol találod? Nem akarnád tudni, hogy megkaptad-e vagy sem? El tudnád viselni azt a bizonytalanságot, hogy van ez a nagyszerű gyógymód, de nem tudod, hogy megkaptad-e a gyógyszert vagy sem? Ha ez egy teszt lenne, és egyesek hamis gyógyszert kapnának, mások pedig az igazit, akkor is tudni akarnád. " Vajon megkaptam-e az igazit?"
Ne nyugodj amíg nem kapsz egyértelmű pozítiv választ erre a kérdésre: "Megvan-e nekem az igazi Krisztus? Honnan tudom?" Nos, Jézus azt mondta nekünk: "Aki hallja az én szavaimat, és hisz abban, aki engem küldött, annak örök élete van, és nem jut kárhozatra, hanem átment a halálból az életre". Hallod őt? Elfogadod őt? Hiszel benne? Bízol benne?
Van hely a szívedben Jézus számára? Légy őszinte. Van ma hely a szívedben Jézus számára?
"Hála Istennek kimondhatatlan ajándékáért". Ámen.


 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: bizonytalanságot, kimondhatatlanul, nagylelkűségéről, örökkévalóságtól, mezítelenségnek, elhivatásotokat, homlokráncolást, nagylelkűséggel, szentháromságon, teremthetetlent, csüggedésmentes, gyönyörködjenek, kötelezettségek, végtelenségében, természetünknél, gondviselésének, kimondhatatlan, feltámadásáról, megmeneküljünk, közvetíthetünk, felmagasztalás, megerősítésére, prédikációkkal, evangéliumának, visszadadogják, nagylelkűséget, jogosultságunk, megszabadítson, elmélkedhetünk, visszautasítja, legnagyszerűbb, szenvedélyesen, törvénytelenek, felfedezhetünk, összeolvasztva, szerencsejáték, igazi karácsonyi, olyan világban, világra tekintünk, emberek mindenütt, jogaikról beszélnek, válás hatásai, felolvasott igeversünkben, dicsőséges üzenet, kijózanító valóság, szeretet üzenete, adventi Immánuelben, reggelen arról, kimondhatatlan ajándékot, igehirdetés témája, isteni ajándék, kimondhatatlan ajándék, Hála Istennek, Jézus Krisztusban, Jézus Krisztus, Egyszülött Fiát, Jézus Krisztus Isten, Urunk Jézus Krisztus, Isten Fia, Isten Jézus Krisztusban, Atya Isten, Amikor Isten Krisztust, Westminsteri Nagy Káté, Örülsz-e Neki, Gyönyörködsz-e Benne, Henry Philip, Micsoda Isten Báránya, Amikor Isten, Jézus Krisztust,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Még csak most kezdődik a nap  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Adakozás  Mindig jusson idő nevetni  Reggel van  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Mai harmónia kártyám  Paul David Tripp Április 20  Rátalálsz  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Julian Brass gondolata  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hazára minden embernek szükség...  Egy bizonyos határt  Png ház  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kerüld el az evangélium örömén...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Paul David Tripp Április 21  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Tanuld meg ezt a versemet  Png csokor  Minden harmadik...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Próbálj meg ...  Png lepke  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Kerüld el az evangélium örömén...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Alázat  A Megváltó szolgálatában  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Png fotel  Őrizkednünk kell...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos gondolata  A jó emberek mindig szépek mar...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Esti kép  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Őrizkednünk kell...  Adakozás  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Rátalálsz  Makszim Gorkij gondolata 
Bejegyzés Címkék
igazi karácsonyi, olyan világban, világra tekintünk, emberek mindenütt, jogaikról beszélnek, válás hatásai, felolvasott igeversünkben, dicsőséges üzenet, kijózanító valóság, szeretet üzenete, adventi Immánuelben, reggelen arról, kimondhatatlan ajándékot, igehirdetés témája, isteni ajándék, kimondhatatlan ajándék, kapott ajándék, költő egyszer, szeretet embere, egész világot, kezében tartja, korinthusiak nagylelkűségéről, isteni áldásról, keresztény adakozásról, jókedvű adakozót, elméje mindig, emberek között, ponton felemeli, csodálatos nagylelkűséget, szíve megdobban, legkiválóbb nagylelkű, pillanatra beleivódjon, bűnösök számára, evangélium témája, váratlan ajándék, dicsőséges ajándék, mindenre elégséges, örök élet, ajándékokra gondolnak, helyes indítékból, tartalmuk nagyon, csodálatos ajándékot, szíved gyorsabban, úgynevezett ajándék, kormánynak adom, pénzt nekik, igazi ajándék, valódi ajándék, örökkévaló ajándék, emberek adnak, bizonyos pénzösszeget, bizonyos intézménynek, óriási értékű, saját pusztulásunk, egyetlen jogosultságunk, alacsony kamattal, bukott angyalok, bukott emberek, dicsőséges ajándékot, nagyon érdekes, emberi nyelvet, emberi szókincsünk, ajándék olyan, életben tehetünk, óceán szélébe, egész óceán, kicsit dadogunk, ajándék kimondhatatlan, szeretet tett, anya annyira, saját rákos, szeretet készteti, bűnt szerető, szeretet leírhatatlan, szeretet kimondhatatlan, szeretet mérhetetlen, szeretet Isten, emberi nyelvezetet, örökkévalóságtól fogva, olyan lázadókért, hatalmas lángcsóvát, pokol lángjaitól, vele való, személy miatt, vele kötött, saját fiát, teremthetetlent adta, kezdet nélküli, örökkévaló Istenembert, emberré lett, örök Istent, dolgok ugyanis, ajándék azért, világegyetem trónjáról, magzat legyen, szegény szűz, asszony térdén, názáreti asztalosműhelyben, tudás minden, templomban doktorok, tengerek Teremtője, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3158
  • e Hét: 36934
  • e Hónap: 66246
  • e Év: 254048
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.